Quantcast
Channel: Mezza - Zeinas Kitchen
Viewing all 70 articles
Browse latest View live

Fetaostdipp med kronärtskocka

$
0
0

Smarrig fetaostdipp med kronärtskocka, citron och vitlök. Ljuvligt att doppa grönsaksstavar eller bröd i röran. Passar även utmärkt att serveras som tillbehör vid maten, särskilt vid grillat eller med ugnsbakade rotfrukter. Du hittar även recept på fetaostkräm HÄR! och HÄR! 1 skål fetaostdipp 1 burk kronärtskockshjärtan (ca 225 g) 150 g fetaost 1 vitlöksklyfta 0,5 citron 2-3 msk creme fraiche (även turkisk yoghurt funkar bra) Salt & peppar Förslag på garnering (valfritt): Olivolja 1 tomat Chili Persilja, basilika eller koriander Recept på grekisk fetaoströra med grillad paprika hittar du HÄR! och recept på den godaste fetaostkrämen HÄR! Gör såhär: Låt kronärtskockorna rinna av ordentligt i en sil. Smula fetaosten, pressa vitlöksklyftan. Blanda fetaost, kronärtskocka, saften från en halv citron. Mixa röran slät. Smaksätt med salt och peppar, tillsätt eventuellt mer citron om du vill ha mer syra. Rör i crème fraiche och blanda. Låt gärna stå i kylen en stund innan servering. Lägg dippan i en skål, toppa med hackad tomat, örter, finhackad chili och ringla sedan olivolja över. Servera som dipp med bröd, grönsaksstavar eller som tillbehör vid maten.

Inlägget Fetaostdipp med kronärtskocka dök först upp på ZEINAS KITCHEN.


Vinbladsdolma med kött

$
0
0

Syrlig vinbladsdolma med köttfärsfyllning, något av det godaste jag vet. En pillig rätt som tar sin tid men så värt mödan! Servera som en hel rätt med yoghurt och pitabröd eller på buffen. Vinbladen är lika ljuvliga att avnjutas varma som kalla! 6 portioner 600 g vinblad 300 g köttbitar av lamm- eller nötkött som ska läggas i botten av grytan (kan uteslutas) Fyllning: 3 dl ris- tvättad och avrunnen 500 g köttfärs 2 dl finhackad persilja 3 st finhackade tomater 1 finhackad gul lök Saften från 1 citron 3 msk tomatpure 0,5 dl rapsolja Ca 2,5 tsk salt 2 tsk sk sjukryddor 2 tsk svartpeppar 2 tsk chili eller paprikapulver Kokvatten: Ca ca 7 dl hett vatten 3 msk rapsolja Ca 1,5 tsk salt Svartpeppar Tillsättning i slutet av koktiden: 1-2 citroner (justera syra efter smak) Recept på vegansk vinbladsdolma hittar du HÄR! och recept på vinbladsdolma med fylld zucchini HÄR! Gör såhär: Blanda alla ingredienser till fyllningen och förvara i kylen medan du förbereder vinbladen. Skölj vinbladen ordentligt under hett vatten, se till att tvätta dem noga eftersom de kan ha små sandkorn på sig och vissa kan vara väldigt salta i smaken. Lägg i en sil och låt rinna […]

Inlägget Vinbladsdolma med kött dök först upp på ZEINAS KITCHEN.

Kasta inte grönsakerna, gör en fatoush!

$
0
0

Annonssamarbete med LG Jag har nämt tidigare på min Instagram att jag är ambassadör för LG. Tillsammans med LG kommer jag att ge mina bästa tips och recept på hur du kan minska ditt matsvinn. Det känns grymt bra att göra detta samarbete. Förhoppningsvis kommer många tänka till innan man kastar något som är fullt ätbart helt i onödan. Matsvinnet är en stor miljöbelastning och de svenska hushållen står för en mycket stor del av matavfallen. Oftast är maten som kastas absolut inget fel på och det hade kunnat räddas om man hade hanterat det annorlunda. I mitt samarbete med LG har jag hållt i ett fantastiskt event där vi bjöd in olika influencers och lagade mat med råvaror som oftast kastas. Vi informerade även om hur man ska hantera maten och förvara den i kylen för att förlänga hållbarheten. Vi fick klämma och känna på LG:s kylar som har många smarta funktioner, som till exempelvis Door Cooling som gör att du får jämna temperatur i hela kylen och kan utan problem förvara mejeriprodukter i kyldörren. Det var ett superlyckat event. Nu ska ni få ett supersmart recept på en av mina absoluta favoritasallader. Anledning till att den är smart är för att det […]

Inlägget Kasta inte grönsakerna, gör en fatoush! dök först upp på ZEINAS KITCHEN.

Kolokithokeftedes- Grekiska zucchinibiffar med fetaost

$
0
0

Utsökta grekiska zucchinibiffar med fetaost. De känns nästan somriga. Kolokithokeftedes serveras gärna som en aptitretare på plockbuffén men hemma hos oss äter vi dem som en helmåltid med tzatsiki, sallad och bröd. Ljuvliga! De påminner väldigt mycket om libanesiska ejjeh. För bäst konsistens på biffarna rekommenderar jag att du använder späda zucchini. 6 portioner 1 kg fasta zucchini (läs tips nedan) 200 g fetaost 2 salladslökar 1 lök (gul eller röd funkar) 1 dl finhackad dill eller mynta (jag föredrar dill) 0,5 dl finhackad persilja 2 st ägg Ca 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver Salt & peppar Olja till stekning TIPS! Använd gärna små späda zucchini, de innehåller mindre mängd vätska. Vanlig zucchini funkar också bra, försöka att välja dem fasta i formen och inte allt för stora. Serveringsförslag: Taztsiki- recept hittar du HÄR! Grekisk sallad- recept hittar du HÄR! Recept på ejjeh (libanesisk zucchiniomelett) hittar du HÄR! Gör såhär: Riv zucchinin på grova sidan av rivjärnet. Lägg i en sil, strö 1 tsk salt över och låt stå i 20-30 min. Pressa sedan ur så mycket vätska som möjligt från zucchinin med händerna. Ju mer vätska du lyckas pressa ur desto mindre mjöl du behöver sen. Riv löken fint och pressa […]

Inlägget Kolokithokeftedes- Grekiska zucchinibiffar med fetaost dök först upp på ZEINAS KITCHEN.

Vegetarisk lasagne libanesisk style

$
0
0

ANNONSSAMARBETE MED LG Ni är många som har uppskattat tipsen jag har delat med mig i samarbete med LG där målet är att sprida kunskap och förhoppningsvis se till att minska matsvinnet i Sverige. HÄR! tipsade jag om hur ni kan göra världens godaste fattoush med grönsaker och gammalt bröd och HÄR! fick ni recept på ungersk lecso tillagad på säsongens grönsaker. Vi måste alla tillsammans anstränga oss för att minska vårt matsvinn. Det absolut enklaste du kan göra för att leva mer hållbart är att sluta kasta maten. Ha som mål att du ska ha zero waste! Inget ska kastas. Ta tillvara på maten du har hemma innan du går och handlar och fyller kylen. Soppa är tex perfekt att laga av grönsaker som börjar bli lite trötta. Lär känna din kyl, ha rätt temperatur och förvara maten rätt. LG:s kylskåp har många bra funktioner och låg energiförbrukning. Du kan se mer vad LG har i sitt utbud HÄR! Nu ska ni få recept på något supersmarrigt! I min familj älskar vi lasagne. Det är en rätt som är fantastiskt god att servera nygräddad och varm, perfekt att packa ner i matlådan och ta med till jobbet och kan även […]

Inlägget Vegetarisk lasagne libanesisk style dök först upp på ZEINAS KITCHEN.

Salatet shamandar- Libanesisk rödbetssallad

$
0
0

Sötman från rödbetorna, syran från citronen och det kryddiga från spiskummin, kombinationen är ljuvlig. En fräsch libanesisk rödbetssallad som passar perfekt att serveras vid de flesta rätter. Om du vill piffa upp salladen lite extra kan du smula fetaost över vid servering. 6 portioner Ca 900 g kokta rödbetor 1 rödlök 1 liten knippe persilja (ca 1,5 dl när den hackas) Juicen från 1-2 citroner (justera syra efter smak) 1,5 tsk spiskummin Ca 1 tsk salt Olivolja Recept på krämig rödbetssallad hittar du HÄR! Gör såhär: Hacka rödbetorna i tärningar, skiva löken i tunna strimlor, hacka persiljan fint. Blanda ihop alla ingredienser och låt gärna salladen gotta sig i kylen 1 timme innan servering. Salladen klarar sig fint i kylen i ca 3-4 dagar.

Inlägget Salatet shamandar- Libanesisk rödbetssallad dök först upp på ZEINAS KITCHEN.

Foul- Egyptisk bönröra med kidneybönor

$
0
0

Min pappa gör världens godaste foul. Han gör den klassiska varianten, foul medames (har länkat till recept nedan) och den här med kidneybönor. Pappa lagade ofta foul på helgerna till frukosten. Jag trodde länge att foul med kidneybönor var pappas specialare och hans eget påhitt tills jag besökte Egypten för flera år sen och såg den på på hotellets frukostbuffé. “Det smakar ju exakt som pappas bönröra” tänkte jag. Men det visade sig att han har gjort en omtyckt klassiker som tillagas flitigt i Egypten. En matig, het och läcker bönröra som enkelt svängs ihop med få ingredienser. Foul serveras oftast som en brunch med en kopp te och bröd men det kan även serveras som en lätt lunch.

4 små eller 2 stora portioner
2 förpackningar kokta kidneybönor (à 400 g)
4 vitlöksklyftor
1-2 st färska röda chili (justera hetta efter smak)
5-6 st färska tomater
Ca 1,5 tsk spiskummin
Ca 1-2 tsk chilipulver eller 2 tsk paprikapulver (jag tog paprikapulver)
Salt och peppar
Olivolja till stekning och garnering
Persilja till garnering
Serveringsförslag:
Pitabröd
Färska grönsaker, mynta och oliver

Recept på foul medames hittar du HÄR!

Gör såhär:
Hacka vitlök och chili fint, hacka tomaterna i tärningar. Låt kidneybönorna rinna av och skölj dem i kallt vatten. Hetta upp olivolja och stek vitlök med chili, stek på medelhög värme i ca 2-3 min och var noga med att inte bränna vitlöken. Vänd i tomat och stek tills tomaterna mjuknar, ca 5 min.

Vänd i kidneybönor, spiskummin, chilipulver/paprikapulver salt och peppar. Låt bönröran puttra under lock i ca 15 min. Rör om med jämna mellanrum. Mosa sedan bönorna lite lätt med en sked eller potatisstött. Bönorna ska inte mosas helt, visa ska vara hela och några ska vara mosade. Lägg upp på ett fat, toppa med finhackad persilja, ringla olivolja över och servera med bröd och grönsaker.

Inlägget Foul- Egyptisk bönröra med kidneybönor dök först upp på ZEINAS KITCHEN.

Foul med tahini

$
0
0

Som ni har förstått så älskar jag foul. På bloggen hittar du recept på klassisk foul HÄR! och på foul tillagad med kidneybönor och chili HÄR! Jag har avnjutit foul till brunch sen jag var ett barn. En klassiker som är populär i hela Mellanöstern och som har sitt ursprung från Egypten. 

2 stora portioner eller 4 mindre
2 burkar foul (á 400 g, bondbönor, se bild HÄR! vilken jag använder)
1,5 tsk spiskummin
Tahinisås:
0,5 dl tahini (använd den ljusa rinniga varianten)
1-2 citroner (justera syra efter smak, jag tog 1,5 citron)
1 vitlöksklyfta
Ca 1 dl vatten
Salt
Topping och tillbehör (mixa fritt efter smak):
Finhackad persilja, myntablad
Tomat, rödlök, inlagd gurka, chiliflakes
Oliver
Olivolja
Pitabröd
Chai

Gör såhär:
Lägg bondbönor med sitt spad i en kastrull. Värm upp och låt sjuda långsamt i ca 4-5 min. Mosa bönorna lite slarvigt med en potatisstöt. Alla bönor ska inte bli helt mosade, visa ska vara hela och vissa mosas. Låt småputtra under lock på låg värme i ca 4-5 min. Tänk på att röra runt bönröran med jämna mellanrum och ha koll så den inte bränns vid i botten av kastrullen.

Blanda tahini, pressad vitlök, citronjuice och salt i en skål. Mixa med en stavmixer eller en elvisp tills du får en fast och krämig massa, det tar ca 40 sekunder. Späd sedan ut tahinin med vatten samtidigt som du mixar tills du får en sås. Mängden vätska varierar beroende på hur mycket citron du har och kvalitén på tahinin. Såsen ska kännas som en rinning yoghurt. Häll tahinin över foulen och rör om. Smaka av med citron eller salt. Lägg upp foul på fat, toppa med önskad garnering och servera med bröd.

Inlägget Foul med tahini dök först upp på ZEINAS KITCHEN.


Grekisk fava dipp

$
0
0

Ljuvlig grekisk röra gjord med delade gula ärtor, även kallade för chana dal eller kikärtshalvor. Röran påminner om hummus i konsistensen men har en god smak av gula ärtor. Fava är en favorit i Grekland och serveras gärna med olivolja och ett gott nybakat bröd. Kaprisen på är inte ett måste men det förhöjer hela röran och ger den en extra god smak.

1 stor tallrik med fava (ca 4 portioner)
3 dl delade gula ärtor (Chana dal/kikärtshalvor) eller vanliga gula ärtor (läs tips nedan)
2 rödlök (gul lök funkar också)
3 vitlöksklyftor
2 st lagerblad
1 citron
Salt
Olja till stekning (raps- eller olivolja)
Ca 7 dl vatten
Förslag på garnering:
Chilipulver eller paprikapulver
Kapris (valfritt)
Olivolja
Finhackad lök eller karamelliserad lök (jag tog finhackad rödlök)
TIPS! Om du använder hela gula ärtor måste du först blötlägga dem 10-12 timmar i ljummet vatten innan du börjar koka dem. Det blir dock bäst resultat med dela gula ärtor. Delade gula ärtor, även kallade för Chana dal, kikärtshalvor eller yellow split peas och dom behöver du inte blötlägga.

Gör såhär:
Hacka lök i skivor. Hetta upp olja (jag tog olivolja) och stek löken i ca 10-12 min på medelvärme tills den blir karamelliserad. Ställ löken åt sidan.

Skölj ärthalvorna ordentligt. Lägg ärthalvor eller gula ärtor i en gryta, häll över 7 dl vatten. Koka upp, ta bort all skum som bildas på ytan. Sänk värmen och tillsätt sedan den karamelliserade löken och all olja löken blev stekt i, lagerblad, hackade vitlöksklyftor och 2 tsk salt. Låt allting puttra under lock tills ärthalvorna mjuknar, det tar ca 40 min. Späd eventuellt ut med mer vatten om det känns för torrt i grytan när allting kokas.

Ta upp de kokta ärthalvorna/ärtorna och lök med en hålslev, bevara vätskan som de har kokats i. Plocka bort lagerbladen. Lägg i ärthalvor/gula ärtor i en mixer eller matberedare, tillsätt pressad citron och mixa. Späd ut med en del av kokvätskan, röran kommer att kännas väldigt lös i början men den kommer att tjockna när den kallnar. Mixa tills den är helt slät och späd ut med så mycket vätska som behövs tills du får en krämig röra som känns lite lös (inte för lös) i konsistensen. Smaka av med salt.

Låt svalna i rumstemperatur. Du kan servera röran kall eller ljummen. Ju kallare den blir desto fastare röran blir. Täck väl och förvara i kylen om den ska serveras vid senare tillfälle. Lägg upp på ett fat, garnera med önskad garnering och servera med bröd.

Inlägget Grekisk fava dipp dök först upp på ZEINAS KITCHEN.

Grönkålstabouleh

$
0
0

Tabouleh är en libanesisk klassiker som görs med persilja. Nu när det är säsong för grönkål funkar det alldeles utmärkt att gör taboulen med det. Det blir verkligen helt magiskt gott! En syrlig och fräsch sallad som passar perfekt vid de flesta rätter.
6 portioner tabouli
400 g grönkål
3 st tomater
2-3 st salladslökar eller en liten rödlök
Ca ½ dl finmalen bulgur
Liten knippe färsk mynta eller 1 msk torr mynta
1-2 citroner (beroende hur sur du vill ha din sallad)
Ca 0,5 dl olivolja
Salt

Recept på klassisk tabouli med persilja hittar du HÄR!

Gör såhär:
Tvätta alla grönsaker noggrant. Skär bort den håra stjälken på grönkålen. Finhacka grönkålsbladen. Lägg bladen i en skål, häll citronjuice och olivolja över. Blanda med händerna samtidigt som kramar in citron och olivoljan i bladen. Bladen mjuknar och suger åt sig alla smaker på detta vis. Hacka sedan tomat och lök fint. Blanda sedan samman alla ingredienser. Finkorning bulgur behöver du inte koka, den blandar du precis som den är i salladen. Den kommer att svälla upp och suga åt sig vätskan från grönsaker. Efter att du blandat ihop din tabouli smakar du av med eventuellt mer citron, olivolja eller salt. Den ska gärna vara syrlig. Låt stå i ca 5-6 min efter att du har blandat den. Blanda lite till och servera.

Inlägget Grönkålstabouleh dök först upp på ZEINAS KITCHEN.

Brysselkål med rödbetor och sumak

$
0
0

Ugnsbakad brysselkål med rödbetor som smaksätts med sumak och granatäppelkärnor. Sumak är en röd syrlig krydda som används mycket i Mellanöstern,  du kan ersätta den med citron. Brysselkålen blir syrliga av sumaken, söta av sirap och rödbetor, och får lite krispighet av granatäppelkärnorna. Mmmmm….. supergott!

6-8 små portioner
1 kg brysselkål
3-4 st rödbetor
2 vitlöksklyftor
4-5 msk ljus sirap
0,5 dl olivolja
2 tsk örtsalt eller salt
Garnering:
1 msk sumak (kan ersättas med juice från en halv citron)
Kärnor från 1 granatäpple

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Ta bort de de yttersta bladen på kålen, skär bort skaften och dela sedan i mitten. Skala och hacka rödbetorna i tärningar. Lägg rödbetor och brysselkål i en ugnsform. Tillsätt pressade vitlöksklyftor, olivolja, sirap och salt. Blanda allting ordentligt. Baka mitt i ugnen i ca 20-25 min. Lägg på ett fat och toppa med sumak och granatäppelkärnor. Servera kall eller varm som tillbehör vid maten.  

Inlägget Brysselkål med rödbetor och sumak dök först upp på ZEINAS KITCHEN.

Friterad blomkål med libanesisk tahinisås

$
0
0

Det här är i all sin enkelhet helt fantastiskt gott. Friterad blomkål med en syrlig, tahini- och vitlökssås. En libanesisk specialitet som gärna serveras med pitabröd som en sidorätt. För mig är detta en hel måltid, tillsammans med bröd och den läckra såsen är det faktiskt en ganska mättande rätt. Välj en god tahini av bra kvalité för godast smak på såsen. Jag använder en libanesisk variant från märket “Al Wadi”, den tycker jag är godast. Den finns i de flesta välsorterade mataffärer. 

Ca 3 portioner
2 blomkålshuvuden
Neutral olja till fritering (jag använder raps)
Salt
Tahinisås:
1,5 dl tahini (sesampasta)
1 vitlöksklyfta (du kan öka mängd om du vill ha skarpare vitlökssmak)
Saften från 1 citron
Ca 1 tsk salt
1 dl finhackad färsk persilja
Ca 0,5-1 dl vatten (mängden kan variera berodde på konsistensen på din tahini)
Servering:
Citron
Pitabröd

Gör såhär:
Förbered först tahinisåsen. Lägg tahini, salt, citronsaft och pressad vitlök i en matberedare eller använd en stavmixer/elvisp. Mixa i ca 1 min tills tahinin blir en fast och vit massa. Viktigt att du inte hoppar över detta steg. När du mixar tahinin blir den krämig i konsistensen och får en mycket godare smak. Vispa sedan försiktigt i vattnet i omgångar tills såsen får rätt konsistens. Den ska vara krämig. Vänd i persiljan och ställ i kylen.

Dela blomkålen i klyftor. Hetta upp olja och fritera klyftorna gyllene, ca 3-4 minuter. Vänd blomkålen efter halva tiden och se till att klyftorna får färg på båda sidor. Låt rinna av på papper och krydda sedan med salt. Pressa över citron vid servering och strö gärna på chiliflakes. Gott som en sidorätt vid maten eller som huvudrätt med pitabröd.

Inlägget Friterad blomkål med libanesisk tahinisås dök först upp på ZEINAS KITCHEN.

Goda och nyttiga röror till fredagsmyset- Veganskt

$
0
0

Fredagsmys på mitt vis! Jag älskar att servera en smarrig röra med grönsaksstavar och bröd. Nyttigt, gott och superfräscht! Alla röror nedan kan du även servera till grillat eller som tillbehör till maten och recepten är veganska. Välj din favoritdippa och servera det med ett härligt fat fyllt med grönsaker.

Du hittar Zeinas Kitchen på Instagram HÄR! och Facebook HÄR!

Perfekt hummus som är len och krämig- recept HÄR!

Muhammara är en pepprig valnötsröra- recept HÄR!

Baba ganoush är en god röra gjord på aubergine- recept HÄR!

Msabaha är en rustik hummus med hela kikärtor, supergod! Recept HÄR!

Inlägget Goda och nyttiga röror till fredagsmyset- Veganskt dök först upp på ZEINAS KITCHEN.

Grönkålstabouleh

$
0
0

Tabouleh är en libanesisk klassiker som görs med persilja. Nu när det är säsong för grönkål funkar det alldeles utmärkt att gör taboulen med det. Det blir verkligen helt magiskt gott! En syrlig och fräsch sallad som passar perfekt vid de flesta rätter.
6 portioner tabouli
400 g grönkål
3 st tomater
2-3 st salladslökar eller en liten rödlök
Ca ½ dl finmalen bulgur
Liten knippe färsk mynta eller 1 msk torr mynta
1-2 citroner (beroende hur sur du vill ha din sallad)
Ca 0,5 dl olivolja
Salt

Recept på klassisk tabouli med persilja hittar du HÄR!

Gör såhär:
Tvätta alla grönsaker noggrant. Skär bort den håra stjälken på grönkålen. Finhacka grönkålsbladen. Lägg bladen i en skål, häll citronjuice och olivolja över. Blanda med händerna samtidigt som kramar in citron och olivoljan i bladen. Bladen mjuknar och suger åt sig alla smaker på detta vis. Hacka sedan tomat och lök fint. Blanda sedan samman alla ingredienser. Finkorning bulgur behöver du inte koka, den blandar du precis som den är i salladen. Den kommer att svälla upp och suga åt sig vätskan från grönsaker. Efter att du blandat ihop din tabouli smakar du av med eventuellt mer citron, olivolja eller salt. Den ska gärna vara syrlig. Låt stå i ca 5-6 min efter att du har blandat den. Blanda lite till och servera.

Inlägget Grönkålstabouleh dök först upp på ZEINAS KITCHEN.

Manaishgifflar

$
0
0

Jag älskar manaish! Mellanösternpizzor som gärna avnjuts nybakade till helgbrunchen. Jag har bakat MÅNGA olika varianter på manaish. HÄR! hittar du recept på manaishmackor, HÄR! finns manaish i långpanna, HÄR! hittar du manaishbullar, HÄR! har du klassiska manaish och HÄR! finns det manaish med zaatar. Japp jag älskar som sagt manaish och här kommer ytterligare en variant som jag experimenterat med och tagit fram recept på. Nämligen manaishgifflar. Så himla goda, fluffiga och saftiga.

Ca 25 st gifflar
Deg:
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
3 dl ljummen mjölk
2 ägg- vispade lätt för hand
50 g smält smör
2 msk socker
1 tsk salt
Ca 10 dl mjöl
Fyllning:
2 dl zaatar utspädd i lika delar olivolja och rapsolja (läs tips nedan)
200 g riven ost
Pensling:
Ägg
Sesamfrön och nigellafrön
TIPS! Zaatar är en syrlig örtkrydda som hittas främst i livsmedelsbutiker som säljer produkter från Mellanöstern. HÄR! finns recept om du vill göra egen mix. Om du vill kan du byta ut zaatar till pesto i gifflarna.

Gör såhär:
Häll mjölken över jästen, rör om och låt stå i 10 min. Blanda sedan i ägg och smält smör, blanda. Häll i övriga ingredienser till degen och knåda degen smidig en bra stund, ca 10 min. Degen är lite styv av äggen, den ska varken vara kladdig eller för kompakt, få till en smidig och lättarbetad deg. Täck bunken med plast och låt jäsa 1,5 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Späd ut zaatar med olja tills den får en lagom rinnig konsistens, den ska påminna om pesto. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 lika stora delar. Kavla ut en av degbollarna till en rektangulär platta. Kavla inte ut den allt för tunt. Bred zaatar över degen, strö över osten. Vik ihop degen på samma sätt som om du skulle göra kanelbullar men istället för att rulla viker du degen. Platta till rullen och skär ut gillar. Skär inte ut för smala gifflar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör samma procedur med nästa deghalva. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 min i rumstemperatur.

Värm ugnen till 225°. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö på sesam- och nigellafrön. Baka mitt i ugnen i ca 15 min. Ta ut och låt svalna på plåten under bakduk. Gifflarna är godast att servera varma. De funkar utmärkt att frysas in och håller sig i frysen upp till 3 månader.

Inlägget Manaishgifflar dök först upp på ZEINAS KITCHEN.


Turkisk rödkålssallad

$
0
0

Krispig och syrlig rödkålssallad som är ett gott tillbehör vid de flesta rätter. Gör gärna dubbelsats när du ändå är igång, salladen blir desto godare när den får stå ett tag.

4 portioner
1 stor klyfta rödkål (ca 900)
1,5 tsk salt
Ca 1 citron (justera syra efter smak)
1 msk vitvinsvinäger (kan uteslutas)
2 msk olivolja

Zeinas Kitchen hittar du på Instagram HÄR och Facebook HÄR

Gör såhär:
Strimla kålen i tunna strimlor, gärna med en mandolin eller osthyvel. Strö salt på kålen. Massera in och pressa saltet i kålen med händerna, gör det i nån minut tills kålen mjuknar och börjar vätska sig. Smaka av, om du tycker att det är för salt så kan du skölja av kålen lite snabbt med vatten. För min del var 1,5 tsk perfekt, det ska gärna vara lite salt och smaka som inlagd kål. Pressa citron, häll över kålen, tillsätt olivolja, vinäger och blanda ordentligt. Låt gärna salladen gotta sig i kylen minst 30 min innan servering, salladen klarar sig fint i kylen upp till 7 dagar.

Inlägget Turkisk rödkålssallad dök först upp på ZEINAS KITCHEN.

Födelsedagsmiddag

$
0
0

För att det är min födelsedag! Tack snälla för alla gratulationer på Instagram och Facebook. Idag blev jag överraskad med fika ute i solen av mina barn och kära make. Blev så glad, dom hade gjort så fint. Påsklovet skulle egentligen spenderas i Malmö med min pappa och mina syskon men nu blir det inte så på grund av omständigheterna. Det är dumt att resa nu och jag vill inte utsätta min pappa för någon risk. Han är gammal och har problem med hälsan. Vi håller oss hemma denna påsk. Det känns tungt, har saknat pappa. Det var fint att tänka på något annat en stund och fira med familjen. Efter fikat gjorde det jag gillar mest, att laga mat i mitt kök med musik i bakgrunden. Det blev libanesisk middag med shawarma, toum, taboule och potatisskruvar. Det var gott! Nu ska vi krypa upp i soffan och se en film tillsammans. Var rädda om er. Kram <3

Du hittar 3 olika recept på shawarma HÄR! Med kött, kyckling eller vegansk. Jag gjorde varianten med kyckling men skippade paprikan och stekte kycklingen i stekpanna med olja istället för att baka i ugn. Jag minskade även mängden yoghurt för att det skulle bli enklare att steka kycklingen. Recept på potatisskruvar hittar du HÄR! taboule HÄR! och toum HÄR!

Inlägget Födelsedagsmiddag dök först upp på ZEINAS KITCHEN.

Salatet el raheb-Libanesisk auberginesallad

$
0
0

Salatet al raheb betyder “Munkens sallad” på arabiska. Fantastiskt god sallad. Den görs på grillade aubergine, krispiga grönsaker och citron. Kombinationen är så läcker. Tillsätt gärna lite sumak och granatäppelsirap för mer syra i salladen. När det är grillsäsong kan du gärna grilla auberginerna på grillen, det blir desto godare. Salatet el raheb kan du servera som tillbehör vid de flesta rätter eller som en mezzerätt på buffen.

6 portioner
3-4 st mellanstora aubergine
1 vitlöksklyfta
1 citron
1 röd paprika
1 grön paprika
1 knippe rädisor
Liten knippe persilja
2 tomater
0,5 rödlök eller 2 salladslökar
Olivolja
Salt
Valfri tillsättning:
Sumak
Granatäppelsirap
Färsk eller torkad mynta

Gör såhär:
Värm ugnen till 250° och ha gärna grillfunktionen på. Nagga auberginerna med en kniv, räcker med 2 hack på varje. Lägg på ett galler och ställ på en plåt. Grilla auberginerna mitt i ugnen. När skalet mörknar och auberginerna mjuknar är de färdiga. Skalet ska bli svart och nästan bränt, detta gör man för att få fram den rökiga smaken som auberginröran gärna ska ha. Det brukar ta ca 30 min i ugn. Ta ut dem från ugnen, lägg i en bunke och täck med ett lock. Låt auberginen svettas och svalna. Skala sedan auberginerna och kasta skalet, låt rinna av i en sil och hacka sedan grovt. Lägg aubergine i en skål, pressa citron och vitlök över. Blanda och låt stå medan du hackar grönsakerna.

Hacka alla grönsaker, persilja och eventuellt mynta. Blanda ihop allting med aubergine. Ringla olivolja över, smaka av med salt, granatäppelsirap och sumak. Blanda och servera. Salladen klarar sig fint i kylen 2-3 timmar innan servering.

Inlägget Salatet el raheb-Libanesisk auberginesallad dök först upp på ZEINAS KITCHEN.

Goda dippsåser

$
0
0

Urläckra dippsåser som pasar perfekt till fredagsmyset. Ladda med frukt, kex eller grönsaksstavar och mys med en skål fylld med en god dippa!

Jalapenodipp med vitlöksost
100 g färskost med vitlökssmak
0,5 dl finhackad jalapeno
2 msk creme fraiche
Salt och peppar

Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser. Låt gärna dippsåsen gotta till sig i kylen en stund. Servera som dippsås till grönsaksstavar, chips eller kex.

Lättgjord tapenade
Ca 210 g urkärnade oliver (gärna kalamata)
1 pressad vitlöksklyfta
1-2 msk citronsaft (justera syra efter smak)
0,5 dl olivolja
Salt & peppar

Tapenade: Låt oliverna rinna av ordentligt. Mixa sedan ihop alla ingredienser till tapenaden. Låt stå i kylen en stund innan servering. Precis innan servering lägger du tapenanden på crostini/bröd eller kex.

Paprikadippa
5 grillade paprikor (jag har använt färdigrillade på burk)
2 dl cremé fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
Några droppar tabasco eller ca 0,5 tsk rökt paprika
1 liten knippe finhackad färsk basilika
1-2 msk citronsaft från en färsk citron
Salt & peppar

Paprikadipp: Låt paprikan rinna av i en sil, finhacka sedan. Blanda ihop alla ingredienser till paprikaröran. Låt gärna stå och gotta sig i kylen en stund innan servering.

Nutelladipp- recept HÄR!

Fetaostdipp med jordärtskocka- recept HÄR!

Muhammara, hummus, musabaha och baba ganoush- recept HÄR!

Ranchdipp- recept HÄR!

Enkel fetaostdipp- recept HÄR! eller en läcker fetaostkräm HÄR!Fetaostkräm

Afghansk yoghurtdipp- recept HÄR!

Tiramisudipp– recept HÄR!

Grekisk favadipp och htipiti

Inlägget Goda dippsåser dök först upp på ZEINAS KITCHEN.

Hemmagjord yoghurt

$
0
0

Att göra yoghurt själv är väldigt enkelt och läckert. Du gör den enkelt på endast 2 ingredienser. Hemmagjord yoghurt har en syrlig och frisk smak. Denna typ av yoghurt är väldigt populär i Mellanöstern. Man serverar gärna yoghurten som tillbehör vid maten eller med bröd till frukosten. Fantastiskt gott! Om man vill att yoghurten ska ha en tjock konsistens, som turkisk yoghurt, kan man låta den rinna av på kökshandduk eller i kaffefilter några timmar.

2 liter yoghurt
2 liter mjölk, 3% fetthalt
2 dl yoghurt, 3% fetthalt (flytande yoghurt i tetrapack)

Gör såhär:
Häll mjölken i en kastrull. Värm upp på medelhög värme. Precis när mjölken når kokpunkten stänger du av värmen och tar bort kastrullen från spisplattan. Mjölken ska alltså inte börja koka men ska bli riktigt varm och nästan börja koka. Låt mjölen svalna en stund, tills den blir ljummen.

Lägg yoghurten i en skål. Ta ca 2 msk från den avsvalnade mjölken och blanda ner det i yoghurten. Rör om och häll sedan ner yoghurten i mjölken. Blanda yoghurten och mjölken med en slev, rör runt lite tills det blir blandat. Lägg ett lock på grytan.

Vira runt grytan med två tjocka filtar. Detta gör du för att det ska vara varmt och gosigt i grytan. Värmen hjälper yoghurten att tjockna. Ställ i rumstemperatur på en varm plats. Låt grytan stå invirad i filtar i 24 timmar.

Efter 24 timmar tar du försiktigt bort filtarna. Rör inte yoghurten för då kan den skära sig och bli vattnig. Ställ grytan i kylen i minst 8 timmar, tills yoghurten kallnar helt. Sen är yoghurten klar och redo för servering.

Om du vill att yoghurten ska vara tjock så kan du låta den rinna av på en duk eller kaffefilter i 2-3 timmar.   

Inlägget Hemmagjord yoghurt dök först upp på ZEINAS KITCHEN.

Viewing all 70 articles
Browse latest View live