Quantcast
Channel: Mezza - Zeinas Kitchen
Viewing all 70 articles
Browse latest View live

Manaishgifflar

$
0
0

Jag älskar manaish! Mellanösternpizzor som gärna avnjuts nybakade till helgbrunchen. Jag har bakat MÅNGA olika varianter på manaish. HÄR! hittar du recept på manaishmackor, HÄR! finns manaish i långpanna, HÄR! hittar du manaishbullar, HÄR! har du klassiska manaish och HÄR! finns det manaish med zaatar. Japp jag älskar som sagt manaish och här kommer ytterligare en variant som jag experimenterat med och tagit fram recept på. Nämligen manaishgifflar. Så himla goda, fluffiga och saftiga.

Ca 25 st gifflar
Deg:
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
3 dl ljummen mjölk
2 ägg- vispade lätt för hand
50 g smält smör
2 msk socker
1 tsk salt
Ca 10 dl mjöl
Fyllning:
2 dl zaatar utspädd i lika delar olivolja och rapsolja (läs tips nedan)
200 g riven ost
Pensling:
Ägg
Sesamfrön och nigellafrön
TIPS! Zaatar är en syrlig örtkrydda som hittas främst i livsmedelsbutiker som säljer produkter från Mellanöstern. HÄR! finns recept om du vill göra egen mix. Om du vill kan du byta ut zaatar till pesto i gifflarna.

Gör såhär:
Häll mjölken över jästen, rör om och låt stå i 10 min. Blanda sedan i ägg och smält smör, blanda. Häll i övriga ingredienser till degen och knåda degen smidig en bra stund, ca 10 min. Degen är lite styv av äggen, den ska varken vara kladdig eller för kompakt, få till en smidig och lättarbetad deg. Täck bunken med plast och låt jäsa 1,5 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Späd ut zaatar med olja tills den får en lagom rinnig konsistens, den ska påminna om pesto. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 lika stora delar. Kavla ut en av degbollarna till en rektangulär platta. Kavla inte ut den allt för tunt. Bred zaatar över degen, strö över osten. Vik ihop degen på samma sätt som om du skulle göra kanelbullar men istället för att rulla viker du degen. Platta till rullen och skär ut gillar. Skär inte ut för smala gifflar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör samma procedur med nästa deghalva. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 min i rumstemperatur.

Värm ugnen till 225°. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö på sesam- och nigellafrön. Baka mitt i ugnen i ca 15 min. Ta ut och låt svalna på plåten under bakduk. Gifflarna är godast att servera varma. De funkar utmärkt att frysas in och håller sig i frysen upp till 3 månader.

Inlägget Manaishgifflar dök först upp på Zeinas Kitchen.


Batata harra- Kryddig libanesisk potatis

$
0
0

“Batata harra” betyder “het potatis”, en favorit från Libanon. Kryddig, syrlig och delikat potatis som förhöjer smaken på den enklaste rätten. Batata harra serveras gärna som en sidorätt vid grillat, passar bra vid fisk eller kyckling. Även ett gott vegetariskt alternativ med en god röra och sallad, som baba ganoush och fatoush
batata harra

4-6 portioner batata harra
8 st potatisar
3 st vitlöksklyftor
1-2 st färsk chili
1 bunte färsk koriander
Saften från ca 1 citron (justera syra efter smak)
Salt & peppar
Neutral olja till stekning (tex rapsolja)

Recept på ugnsrostad batata harra hittar du HÄR!

Gör såhär:
Skala potatis och hacka i tärningar. Hetta upp olja och fritera potatisarna gyllene, låt sedan rinna av på papper. Mortla vitlök till strimlor, finhacka chili och koriander. Hetta upp olja i en stekpanna, fräs vitlök och chili under omrörning. Bränn inte vitlöken, den ska mjukna och bli glansig. Vänd sedan i koriandern och stek lite till. Det kommer att dofta ljuvligt i stekpannan nu. Vänd i potatisen och krydda med salt och peppar, vänd utan att potatisarna blir mosiga. Stäng av värmen och häll över citronsaften. Servera med ett gott tillbehör. Passar fint till grillat.

batata harrabatata harrabatata harrabatata harra

Inlägget Batata harra- Kryddig libanesisk potatis dök först upp på Zeinas Kitchen.

Libanesisk bulgurpilaff

$
0
0

Ett gott och annorlunda sätt att servera bulgur på. Det blir en sorts pytt där bulgur tillagas med tomat, kikärtor, kött, lök och kryddor. Vill man göra den vegetariskt kan man enkelt utesluta köttet. Serveras med en läcker yoghurtlimesås och sallad. Fantastiskt gott. Passar bra både som vardagsrätt eller vid festliga tillfällen. Denna rätt är min systers specialitet, receptet har jag fått från henne. Tack Fatoma 😀 (receptet är en riktigt gammal favorit på bloggen som jag har uppdaterat).
bulgurpilaff-3bulgurpilaff

4-6 stora portioner 
Bulgurn:
4 dl bulgur (stora bulgurkorn)
400 g biff (lövbiff eller ryggbiff passar bra)
1 gul lök
2 tomater
2 msk tomatpuré
1 frp kokta kikärtor (à 400 g)
1 tsk sjukryddor- recept HÄR! om du vill göra egen mix
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk kanel eller spiskummin (krydda efter smak, båda ger ett gott resultat)
Chilipulver om du gillar hetta
Salt & peppar
Ca 6 dl vatten
4 msk olja till stekning (valfri sort, neutral- eller olivolja funkar bra)
TIPS! Du kan enkelt utesluta köttet för vegetariskt alternativ. Bara att följa receptet fast utan kött.
Yoghurtlimesås
4 dl turkisk yoghurt
1 lime
2-3 kvistar färsk mynta eller 1 msk torkad mynta
1 röd chili om du gillar hetta (kan bytas ut mot en bit röd paprika)
1 liten vitlöksklyfta
Salt & peppar

Gör såhär:
Bulgurn: Hacka löken i tärningar och stek den glansig i olja. Skär köttet i tärningar och stek med löken under omrörning. Hacka tomat tärningar och vänd ner i grytan tillsammans med tomatpuré och alla kryddor. Stek allting under omrörning en stund, köttet ska vara genomstekt. Blanda sedan i avrunna och sköljda kikärtor och bulgur, rör om tills allting blandats väl. Häll över hett vatten och låt sjuda under lock tills bulgur mjuknar, koktiden kan variera beroende på bulgurn, ca 15-20 min är lagom. Om det känns torrt i grytan kan du tillsätta lite mer hett vatten. Servera med limesås och sallad.

Yoghurtlimesås: Riv skalet från en hel lime, endast det gröna. Pressa sedan saften från limen, lägg i en skål med limeskalet, pressa i vitlök, och blanda med finhackad mynta och eventuellt finhackad chili eller paprika. Blanda allt med turkisk yoghurt, salt och peppar. Låt stå en stund en stund i kylen innan servering. Garnera med färsk mynta och finhackad chili eller paprika och servera.
bulgurpilaff-2

Bulgurpilaff
Välj stora bulgurkorn till denna rätt.
Bulgurpilaff
Nu har allting stekts och blandats samman. Bara att hälla över hett vatten och låta tillagas långsamt under lock.

bulgurpilaff

bulgurpilaff
Min sallad bestod av finhackad gurka, paprika, morot, mynta och salladslök. Jag smaksatte med citron salt och olivolja.

Inlägget Libanesisk bulgurpilaff dök först upp på Zeinas Kitchen.

Ostrullar

$
0
0

Frasiga ostrullar som är ett givet tillbehör på mezzabordet. Goda att servera som en förrätt eller som tillbehör maten. Ett givet tillbehör på mezzabordet. Recept på borekrullar med köttfärs hittar du HÄR!

Ca 25 st ostrullar
350 g yufkadeg (se bild för tips) eller 500 filodeg
300 g fetaost
150 g riven ost
1,5 msk torkad mynta
1 dl finhackad persilja
1 tsk paprika- eller chilipulver
Smet för att hålla ihop rullen med (kan ersättas med ägg):
1 msk majsstärkelse
1 msk vatten
Stekning:
Rapsolja
TIPS! Yufkadegen hittas främst i orientaliska livsmedelsbutiker i kyldisken.
Borekrullar med köttfärs- recept HÄR!

Gör såhär:
Smula fetaosten och blanda med resten av ingredienserna. Jag använder yufkadeg för att jag tycker att den är enklast att jobba med. Använder du filodeg skär du ut fyrkanter i önskad storlek. Tänk på att alltid hålla båda degsorter ordentligt täckta, särskilt filodegen, annars torkar de ut och smulas sönder vid användning.

Blanda majsstärkelse och vatten i en liten skål, detta ska du använda som “klister” för att hålla ihop rullen vid stekning. Lägg ca 2 msk fyllning längst ut på degen, vik in kanterna och rulla som en vårrulle. Pensla med lite av “klistret” längst ut och stäng ihop rullen. Stapla rullarna på en tallrik, ställ inte dem för tätt ihop. Hetta upp olja i en stekpanna och stek dem ca 2 min på varje sida. Ha koll på rullarna, de får snabbt färg. Låt rinna av på papper och servera varma eller kalla. De är goda att serveras som en del av en buffé, bredvid soppan, som en förrätt eller med sallad.BorekFotor_145763222463532Fotor_145763258624738BorekBorekBorekOstrullar

4

Inlägget Ostrullar dök först upp på Zeinas Kitchen.

Kisir- Turkisk bulgursallad

$
0
0

Kisir är en av mina favoriträtter,  den passar till det mesta. Gott att äta bredvid grillat eller bara som den är. Den är matig och mättande med syrliga smaker. Man kan ha i de flesta grönsaker som man gillar att ha i sin sallad, jag har en annan liknande version av denna här. Jag har utvecklat receptet lite genom att fräsa tomatpurén med löken och att utesluta tomat i. Båda sätten smakar lika gott men receptet nedan kan man blanda ihop dagen innan och den är lika god och fräsch nästa dag. Perfekt om man den ska förberedas i god tid eller tas med på picknick. Detta är en gammal favorit på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder.

8 portioner kisir
6 dl finkornig bulgur
6 dl vatten
1 stor gul/röd lök,
1 knippe salladslök
1 knippe bladpersilja
4 kvistar färsk mynta eller 2 msk torkad
4 st sivri (turkisk avlång paprika. Kan bytas ut mot 2 vanliga gröna paprikor)
0,5 gurka
1-2 pressade citroner
2 msk tomatpuré
2 msk stark/mild paprikapuré (kan bytas ut mot 1 msk paprikapulver)
Raps eller olivolja till stekning
Smaksättning:
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk cayennepeppar (om du vill ha lite hetta i salladen)
2 msk mynta
2 tsk spiskummin
2-3 msk granatäppelsirap (går att uteslutas)
0,5 dl olivolja

Gör såhär:
Lägg bulgur i en stor skål och häll över hett vatten. Vattnet ska precis täcka bulgurn med ca 2 mm. Täck skålen med en tallrik och ställ åt sidan. Tvätta alla grönsaker ordentligt, finhacka och låt rinna av. Hacka lök och stek i olja tills den mjuknar, stek sedan med tomat och paprikapuré på medelvärme i 1-2 minuter.

Fluffa till bulgurn med händerna eller en gaffel, se till att du får den helt klumpfri. Blanda sedan i den stekta löken och purén. Jag blandar med händerna och smular samtidigt till bulgurn. Låt svalna i kylen en stund. Blanda sedan i alla övriga ingredienser. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron/salt/peppar. Täck väl och ställ i kylen tills servering. Håller sig bra i 2 dagar.

1 

Inlägget Kisir- Turkisk bulgursallad dök först upp på Zeinas Kitchen.

Kronärtskocka med syrlig chilisås

$
0
0

En favorit på mezzebordet i det libanesiska köket. Kokta kronärtskockor med en het och syrlig dressing. Så enkelt och SÅ GOTT!


2 st kronärtskockor
0,5 citron
Salt
Vatten
Dressing:
3-4 citroner (justera syra efter smak)
0,5 dl olivolja
Ca 2,5 tsk chiliflakes(justera hetta efter smak)
2 vitlöksklyftor
Salt


Gör såhär:
Skär bort stammen från kronärtskockan. Lägg i en rymlig gryta med citronskivor och salt. Låt koka under lock i 35-40 min. Under tiden kan du förbereda dressingen.

Pressa citronerna. Hetta upp olivolja på medelhög värme i en liten kastrull. Tillsätt chiliflakes och stek lite snabbt under omrörning. Riv i vitlök och fräs nån sekund. Vänd i citron och salt. Dra bort från värmen.  Lägg kronärtskocka på en tallrik, ringla dressingen över och servera!

Inlägget Kronärtskocka med syrlig chilisås dök först upp på Zeinas Kitchen.

Grekisk fava dipp

$
0
0

Ljuvlig grekisk röra gjord med delade gula ärtor, även kallade för chana dal eller kikärtshalvor. Röran påminner om hummus i konsistensen men har en god smak av gula ärtor. Fava är en favorit i Grekland och serveras gärna med olivolja och ett gott nybakat bröd. Kaprisen på är inte ett måste men det förhöjer hela röran och ger den en extra god smak.

1 stor tallrik med fava (ca 4 portioner)
3 dl delade gula ärtor (Chana dal/kikärtshalvor) eller vanliga gula ärtor (läs tips nedan)
2 rödlök (gul lök funkar också)
3 vitlöksklyftor
2 st lagerblad
1 citron
Salt
Olja till stekning (raps- eller olivolja)
Ca 7 dl vatten
Förslag på garnering:
Chilipulver eller paprikapulver
Kapris (valfritt)
Olivolja
Finhackad lök eller karamelliserad lök (jag tog finhackad rödlök)
TIPS! Om du använder hela gula ärtor måste du först blötlägga dem 10-12 timmar i ljummet vatten innan du börjar koka dem. Det blir dock bäst resultat med dela gula ärtor. Delade gula ärtor, även kallade för Chana dal, kikärtshalvor eller yellow split peas och dom behöver du inte blötlägga.

Gör såhär:
Hacka lök i skivor. Hetta upp olja (jag tog olivolja) och stek löken i ca 10-12 min på medelvärme tills den blir karamelliserad. Ställ löken åt sidan.

Skölj ärthalvorna ordentligt. Lägg ärthalvor eller gula ärtor i en gryta, häll över 7 dl vatten. Koka upp, ta bort all skum som bildas på ytan. Sänk värmen och tillsätt sedan den karamelliserade löken och all olja löken blev stekt i, lagerblad, hackade vitlöksklyftor och 2 tsk salt. Låt allting puttra under lock tills ärthalvorna mjuknar, det tar ca 40 min. Späd eventuellt ut med mer vatten om det känns för torrt i grytan när allting kokas.

Ta upp de kokta ärthalvorna/ärtorna och lök med en hålslev, bevara vätskan som de har kokats i. Plocka bort lagerbladen. Lägg i ärthalvor/gula ärtor i en mixer eller matberedare, tillsätt pressad citron och mixa. Späd ut med en del av kokvätskan, röran kommer att kännas väldigt lös i början men den kommer att tjockna när den kallnar. Mixa tills den är helt slät och späd ut med så mycket vätska som behövs tills du får en krämig röra som känns lite lös (inte för lös) i konsistensen. Smaka av med salt.

Låt svalna i rumstemperatur. Du kan servera röran kall eller ljummen. Ju kallare den blir desto fastare röran blir. Täck väl och förvara i kylen om den ska serveras vid senare tillfälle. Lägg upp på ett fat, garnera med önskad garnering och servera med bröd.

Inlägget Grekisk fava dipp dök först upp på Zeinas Kitchen.

Musabaha med Palestinsk shatta-Hummus med chilisås

$
0
0

Musabaha är en chunkig hummus som till skillnad från traditionell hummus inte är helt slät. Man mosar kikärtorna lite slarvigt och blandar med tahninasås. “Musabaha” refererar till något som “simmar”, här menar man nog kikärtor som simmar i en läcker tahinasås. Pricken över i:et är den goda och enkla palestinska chilisåsen shatta som kan göras med antingen grön chili. Om du vill ha en mild chilisås kan du göra shattan med färsk jalapeno och en bit grön paprika.

2 stora portioner eller 4 mindre
Shatta:
6-8 st färska chili (röd eller grön chili)
1 tsk salt
1-2 st vitlöksklyftor
1 citron
Ca 3 msk olivolja
Musabaha:
2 frp kokta kikärtor (á 400 g)
3/4 dl tahina (sesampasta)
2 vitlöksklyftor
2 citroner (justera syra efter smak)
Salt
Ca 3 dl vatten
Förslag på topping:
Persilja
Stekta pinjenötter
Olivolja
Serveringsförslag:
Pitabröd

Gör såhär:
Börja med chilisåsen. Skiva chilin i tunna skivor. Lägg i en burk, strö på salt och låt gärna stå i kylen över natten eller 1 timme i rumstemperatur. Sila bort överflödig vätska. Lägg chilin i en mixer. Tillsätt riven, finhackad eller bortlade vitlöksklyftor och juice från pressad citron. Mixa snabbt några varv och lägg sedan i en glasburk. Ringla olivolja över och blanda. Ställ åt sidan och börja med musabahan.

Sila ena burken kikärtor och skölj kikärtorna. Behåll vätskan från den ena kikärtsburken. Lägg kikärtorna, plus kikärstspad i en kastrull. Tillsätt vatten och koka upp. Sänk värmen och behåll kikärtorna varma på låg värme.

Lägg tahina, vitlök och juice från citron i en skål. Vispa tahinan fluffig med en gaffel. Tillsätt spad från kikärtorna, börja med 1 dl, och rör ut till en sås. Vänd i kikärtorna (lägg lite kikärtor åt sidan till garnering). Mosa kikärtorna lite slarvigt med en potatisstöt eller gaffel. Späd ut med lite mer vätska och smaka av med salt och eventuellt mer citron.

Stek pinjenötterna gyllenbruna. Lägg upp musabahan i en djup tallrik, toppa med hela kikärtor, finhackad persilja, shatta, pinjenötter och olivolja. Servera med bröd och njut!

The post Musabaha med Palestinsk shatta-Hummus med chilisås first appeared on Zeinas Kitchen.


Ugnsbakad samosa

$
0
0

Samosa är en frasig och god degknyte med fyllning. Traditionellt fritar man samosa men här  ugnsbakar jag samosan och dom blir lika frasiga och läckra!

Ca 15-20 st samosa
15-20 st ark mellanstora vårrulleplattor 
Samosas med färs:
500 g färs (kött- eller vegetarisk färs funkar bra)
2 gula lökar
1 liten bunte färsk koriander eller persilja (välj efter smak)
1 grön chili (valfritt)
1 msk currypulver
1 msk paprikapulver 
2 tsk sju kryddor 
Salt & peppar
Pensling för att hålla ihop degen:
1 msk majsstärkelse (maizena)
2 msk vatten
Pensling:
Rapsolja

Gör såhär:
Hacka lök, koriander/persilja och chilin. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den mjuknar och får färg. Vänd i färsen, eventuellt chili och curryn, stek under omrörning tills färsen smular sig. Vänd i resterande kryddor och persilja/koriander, fräs lite till. Stäng av värmen och låt fyllningen kallna.

Blanda majsstärkelse och vatten i en liten skål, det ska du använda som “klister” för att pensla med, annars öppnas samosan upp under stekning.

Blanda majsstärkelse och vatten i en liten skål, det ska du använda som “klister” för att pensla med, annars öppnas samosan upp under stekning.

Lägg en vårrulleplatta på en tallrik/skärbräda, vik ihop den i mitten. Vik sedan en triangel från hörnet och vik sedan igen. Nu har du en liten “fika” som du kan fylla. Lägg i fyllning, pensla yttersta delen med majsstärkelse och stäng ihop samosas. Lägg på ett bakplåtspapper. Om du tycker att det är pilligt att vika dem till trianglar kan du rulla dem till klassiska vårrullar. 

HIT kan du förbereda din samosa och sedan steka ugnsbaka vid senare tillfälle. Frys in dem eller förvara i kylen. Tänk på att fyllningen inte får vara för blöt om de ska förvaras i kylen och ställ dem inte för tätt ihop, annars fastnar de i varandra. Ska du frysa in dem lägger du bakplåtspapper mellan dina samosas. 

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg samosa på en plåt med bakplåtspapper, pensla lite lätt med rapsolja och baka mitt i ugnen i ca 12-15 min, tills samosan får en fin gyllene yta. Servera med en yoghurtdipp, hummus eller chilisås.

The post Ugnsbakad samosa first appeared on Zeinas Kitchen.

Spanakopita-Grekisk filodegspaj med spenat & fetaost

$
0
0

Spanakopita är en favorit från det grekiska köket. Frasig filodegspaj fylld med spenat och fetaost. Jag har inte riktigt gjort en traditionell spanakopita, jag har gjort små läckra munsbitar, Traditionellt lägger man filodegen som den är direkt i långpannan, penslar med smör och fortsätter bygger lager med filodeg, lägger fyllningen över för att sedan avsluta med några lager filodeg och då ser den mer ut som det HÄR! Åh så smarrigt det blev när spanakopitan serverades som små munsbitar, typ som en baklava men en matigare sådan. Spanakopita är lika läcker varm som kall.

Ca 56 bitar spanakopita
16 ark filodeg (ca 350 g)
400 g babyspenat
1 purjolök eller 4-5 st salladslökar
300 g fetaost
Liten knippe persilja
Liten knippe dill
2 ägg
Salt & svartpeppar
100 smält smör till pensling
Sesamfrön till garnering
Olja eller smör till stekning
Serveringsförslag:
Tzatsiki-recept HÄR!

Gör såhär:
Hacka purjolök eller salladslök i strimlor. Hetta upp olja eller smör i en stekpanna med höga kanter. Stek purjolöken tills den mjuknar. Vänd i spenat och stek under omrörning tills den slutar vätska sig och mjuknar. Låt svalna.

Blanda purjolök och spenat med smulad fetaost, ägg, salt, svartpeppar, finhackad persilja och dill. Låt fyllningen kallna helt

Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Smörj en långpanna med smör. Ta två ark filodeg och lägg på varandra. Pensla med smör, lägg fyllning längs långsidan, vik in ca 1 cm av kortsidorna och rulla sedan ihop från långsidan tills du får en rulle. Lägg på plåten med skarven nedåt. Upprepa samma procedur med resterande filodeg. Pensla ovansidan av rullarna med smör och avsluta med att strössla sesamfrön även. Tillaga mitt i ugnen i ca 35 min, tills filodegen får en frasig gyllene yta. Servera och njut!

The post Spanakopita-Grekisk filodegspaj med spenat & fetaost first appeared on Zeinas Kitchen.

Viewing all 70 articles
Browse latest View live